Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor ‘Virtual Private Network’. Er zijn vele providers die een toegang tot een virtueel privé netwerk bieden. De kosten variëren nogal, de gemiddelde prijs bedraagt 5 euro per maand. Waarom zou je betalen om toegang te krijgen tot een virtueel privé netwerk?

Een VPN is noodzakelijk

Als je het niet prettig vindt dat websites zeer persoonlijke gegevens verzamelen, kan je er voor kiezen om een virtueel privé netwerk te gebruiken. Middels een dergelijk netwerk kan je een ander IP adres krijgen. Doordat je een ander IP adres krijgt, is het voor websites en kwaadwillende mensen vrijwel onmogelijk om te je online activiteiten te volgen. In landen zoals Iran gebruiken veel mensen een VPN, om te vermijden dat de overheid ze kan volgen. In Nederland is het gebruik van een VPN met name praktisch als je om je online privacy geeft. Met name op open Wi-Fi netwerken is het zeer raadzaam om in te loggen via een virtueel privé netwerk.

Gebruiksvriendelijkheid

Misschien denk je, inloggen op een virtueel privé netwerk, hoe werkt dat? Is het iets voor computergeeks? Helemaal niet! Het gebruik van een virtueel privé netwerk is in bijna alle gevallen doodsimpel. Nadat je je hebt ingeschreven bij een VPN provider, krijg je toegang tot de download pagina. Hier kan je een klein programma downloaden. Na installatie van dit programma moet je de logins van de provider invoeren. Daarna klik je op ‘Verbind VPN‘, en je hebt een ander IP adres, waardoor je anoniem het internet op kan gaan.

Hoe werkt een virtueel privé netwerk?

Als je online bent, kunnen verschillende partijen, waaronder je internetprovider, zien wat je doet. Door in te loggen op een virtueel privé netwerk, kunnen ze niets meer zien. Het enige dat je internet provider kan waarnemen is dat je contact legt met een VPN server. Wat je daarna doet, is niet te zien.

Helaas gebruiken niet alleen goedwillende mensen en bedrijven een VPN. Hackers en cybercriminelen maken in vrijwel alle gevallen gebruik van een virtueel privé netwerk. Ook overheden en grote bedrijven gebruiken virtueel privé netwerken, al zetten ze deze vaak zelf op.

Wat is een goede VPN provider?

Er zijn ontzettend veel providers die toegang bieden tot een VPN, maar de kwaliteit, mogelijkheden en prijzen variëren enorm. Wij raden een ieder aan om nooit zomaar een abonnement af te sluiten. De beste VPN providers bieden een gratis proefperiode aan. Je kan dan uitgebreid kijken of de dienst naar wens functioneert. Er zijn veel providers die geen proefperiode aanbieden maar wel garanderen dat ze het aankoop bedrag terugstorten als de dienst niet bevalt. IPvanish is een grote provider die op deze manier werkt. Bevalt het niet, vraag dan gewoon je geld terug.

Heb je content met de proefperiode, dan kan je een abonnement afsluiten. Bij alle providers krijg je korting op een lang abonnement. Betaal je voor een maand, dan ben je tien euro kwijt. Maar, als je per jaar betaald, zijn de maandelijkse kosten 5 euro. Betaal je voor meerdere jaren, dan zijn de kosten per maand ineens 3 euro. Het loont dus niet alleen om de diensten van VPN providers te testen, maar ook om in een keer te betalen voor meerdere jaren.

Gebruik je een MAC en heb je geen zin in een proefperiode of wil je gewoon een gratis VPN? Dan kan je kijken naar Tunnelblick.